treballador vertical

NOVETATS EN MATÈRIA DE CONCILIACIÓ, CONVENIS COL·LECTIUS I SUBSIDIS: RD 2/2024 DE 21 DE MAIG

posted in: Novetats legislatives | 0

El Reial Decret 2/2024, de 21 de maig, inclou diverses reformes per millorar la conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i dels cuidadors, i per regular la negociació col·lectiva assegurant l’aplicació dels acords o convenis més favorables per a les persones treballadores.

D’altra banda, també inclou millores relatives a la cobertura i l’accés als serveis de desocupació, simplificar la regulació i els tràmits, així com compatibilitzar els subsidis i les prestacions per desocupació amb l’activitat laboral.

 

  1. Permís de lactància i conciliació familiar

A partir del 23 de maig de 2024, es permet l’acumulació del permís de lactància sense importar el conveni col·lectiu aplicable o la voluntat empresarial. Aquesta modificació de l’article 37.4 de l’Estatut dels Treballadors, converteix l’acumulació de les hores d’absència retribuïdes per lactància en un dret universal de totes les persones treballadores, i no en una qüestió subjecta a conveni col·lectiu o a negociació amb l’empresa.

 

  1. Prioritat de convenis col·lectius autonòmics

També amb efectes del 23 de maig de 2024, els convenis col·lectius i els acords interprofessionals autonòmics tindran prioritat sobre els convenis sectorials o acords estatals, sempre que la seva regulació sigui més favorable per als treballadors.

D’aquesta manera, es modifica l’apartat tercer de l’article 84 de l’Estatut dels Treballadors, i es disposa que en l’àmbit d’una comunitat autònoma, els sindicats i les associacions empresarials que reuneixin els requisits de legitimació dels arts. 87 i 88 de l’ET, podran negociar convenis col·lectius i acords interprofessionals, i aquests tindran prioritat aplicativa en la comunitat autònoma sobre qualsevol altre conveni sectorial o acord d’àmbit estatal. Això tindrà lloc “sempre que aquests convenis i acords obtinguin el suport de les majories exigides per a constituir la comissió negociadora en la corresponent unitat de negociació i la seva regulació resulti més favorable per a les persones treballadores que la fixada en els convenis o acords estatals”.

Un altra novetat important és la introducció d’un nou apartat 4 en l’article 84 ET (enumerant l’anterior apartat 4 com a apartat 5), el qual estableix que “podran tenir la mateixa prioritat aplicativa prevista en l’apartat anterior els convenis col·lectius provincials quan així es prevegi en acords interprofessionals d’àmbit autonòmic subscrits d’acord amb l’article 83.2 i sempre que la seva regulació resulti més favorable per a les persones treballadores que la fixada en els convenis o acords estatals”.

En aquest sentit, es consideraren matèries NO negociables, el període de prova, les modalitats de contractació, la classificació professional, la jornada màxima anual de treball, el règim disciplinari i les normes mínimes en matèria de prevenció de riscos laborals i mobilitats geogràfica.

 

  1. Subsidi per acomiadament

Es modifiquen els articles 269.3, 271, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 282, 283, 284, 286 i 287, 295, 299 i s’afegeixen diverses disposicions addicionals, i una nova disposició transitòria de la Llei General de la Seguretat Social i s’introdueixen les disposicions necessàries. La majoria d’aquestes mesures entraran en vigor a partir de l’1 de novembre de 2024.

Les novetats més importants a destacar arran dels canvis mencionats són les següents:

 

  • Nova acreditació de les responsabilitats familiars per als subsidis: s’entendrà que existeixen responsabilitats familiars quan el total de rendes de la unitat familiar entre el nombre de persones que la formen, inclòs el sol·licitant, no superi el 75% del salari mínim interprofessional. D’aquesta manera, no s’exclourà al sol·licitant per percebre rendes pròpies per sobre del 75% del salari mínim interprofessional.
  • Eliminació del mes d’espera, especialment per als col·lectius amb major grau de vulnerabilitat.
  • Reconeixement dels subsidis per períodes trimestrals: hauran de complir-se per mes natural els requisits de manca de rendes o responsabilitats familiars.
  • Igualació de la durada dels subsidis: es simplifica la durada dels subsidis d’esgotament de la prestació contributiva igualant la durada, amb independència de l’edat, per al subsidi d’esgotament de la prestació contributiva amb responsabilitats familiars; i es manté la durada del subsidi per cotitzacions insuficients, proporcional al nombre de mesos cotitzats.
  • Ampliació a més col·lectius: Els menors de 45 anys sense càrregues familiars tenen permès l’accés al subsidi, sempre que hagin esgotat una prestació contributiva de 360 dies.
  • Subsidi de majors de 52 anys: es manté la seva quantia fixa, no es modifica. Això tanmateix queda compensat per la major durada d’aquest subsidi i per les cotitzacions per la contingència de jubilació, de les quals manca la resta dels subsidis.
  • Accés al subsidi els espanyols emigrants retornats sense dret a prestació contributiva.
  • Unificació de la protecció per desocupació de les persones treballadores eventuals agràries: reconeixent el seu dret al subsidi per desocupació i eliminant les restriccions anteriors sobre durada de la prestació contributiva i sobre còmput recíproc dels períodes d’ocupació cotitzada com a eventual agrari per a l’accés al subsidi per desocupació per cotitzacions insuficients.
  • Augment de la quantia del subsidi: Els 6 primers mesos la quantia a rebre serà el 95% IPREM. Els 6 mesos següents serà del 90% IPREM i la resta del període serà d’un 80% IPREM.
  • Compatibilitat de les prestacions que neixin a partir de l’1 d’abril de 2025 que siguin superiors a 12 mesos (quan s’hagin esgotat els 9 primers) amb el treball a temps complet i a temps parcial.

 

  1. Modificació de l’Estatut de l’Empleat Públic

S’inclou un segon apartat a l’article 47 TREBEP, mitjançant el qual s’obliga les administracions públiques a adoptar mesures de flexibilització horària que permetin la conciliació laboral tant dels treballadors públics que tinguin a càrrec seu fills menors de 12 anys, com als que tinguin necessitats de cura respecte de fills majors de 12 anys, el cònjuge, la parella de fet, familiars per consanguinitat fins al segon grau i altres persones amb qui convisquin, quan per raons d’edat, accident o malaltia no es puguin valdre per si mateixos. Aquesta mesura està vigent des del 23 de maig de 2024.

 

  1. Altres mesures
  • Nou subsidi per a víctimes de violència de gènere: Les dones majors de 16 anys víctimes de violència de gènere podran accedir al subsidi específic de nova creació, amb les mateixes quanties que l’ordinari. Aquesta mesura entrarà en vigor l’1 de novembre de 2024.
  • S’elimina la deducció per treball a temps parcial.
  • Es garanteixen els mateixos drets per a les persones treballadores a temps parcial.

Deixa un comentari